Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Nakup nove pisalne mize je pogosto povezan s kakšno od življenjskih prelomnic, kot je na primer vstop otroka v osnovno ali srednjo šolo, začetek študija, selitev od doma …

Gre torej za precej čustven nakup, pri katerem smo največkrat pozorni na vizualno podobo mize – všečne barve in zanimive oblike. Za pisalno mizo praviloma preživimo veliko časa, zato je vseeno dobro, da premislimo, kakšne funkcionalnosti potrebujemo pri mizi, da nam bo ta dolgo in dobro služila. V nadaljevanju bomo z vami delili nekaj naših nasvetov, kako se lotiti načrtovanja idealne pisalne mize.

Velikost in oblika pisalne mize

V Hobi Studiu z veseljem uresničimo vse takšne in drugačne kreativne ideje. Za hitro in enostavno naročilo pisalne mize povsem pomeri uporabite naš konfigurator za naročilo pisalnih miz.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Prvi korak pri načrtovanju je brez dvoma izmera prostora, ki ga imamo na razpolago. Kako dolga in široka je lahko miza v prostoru, kamor jo bomo postavili?

Ko razmišljamo o velikosti mize, je dobro upoštevati priporočene standarde za velikost delovnega prostora. Minimalna priporčljiva razdalja od oči do monitorja je 50 cm. Za lažjo predstavo v sedečem položaju pred seboj iztegnete roko. Monitor mora biti postavljen pri konicah vaših prstov ali še dlje. Miza mora biti torej ob uporabi računalniškega monitorja široka vsaj 60 cm, vse pogosteje se naši kupci odločajo za globino 80 cm. Še posebej je večja razdalja priporočljiva pri večjih monitorjih, nekateri strokovnjaki v teh primerih priporočajo celo 100-centimetrski odmik.

Standardi na področju pisariškega dela narekujejo vsaj 120 cm dolgo mizo za eno delovno mesto. Če načrtujemo pisalno mizo za dve osebi, bi morala biti miza dolga 240 cm.

Velika večina nog za pisalne mize ima višino 71 ali 71,5 cm. Ko temu dodamo še mizno ploščo v debelini 2,5 cm dobimo končno višino mize 73,5 ali 74 cm. S to višino zadostimo večini odraslih uporabnikov. Če bodo za mizo sedeli mlajši otroci, je seveda dobro, da je miza malo nižja.

Velikost in oblika mize sta tesno povezani. Manjše mize imajo največkrat najbolj osnovno pravokotno obliko z ostrimi robovi. Pri večjih dimenzijah lažje razmišljamo o drugačnih oblikah. Najpogosteje izdelamo mizo v obliki črke L, robovi pri njej so lahko zaobljeni ali ostri. Za izdelavo kompleksne mize posebnih oblik nam pošljite povpraševanje ali skico z vašimi željami na info@hobistudio.si, mi pa vam bomo pripravili ponudbo. Nekaj možnih izvedb si oglejte na spodnjih skicah.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Material in barva pisalne mize

Material, ki ga v Hobi Studiu najpogosteje uporabimo za izdelavo pisalne mize je oplemenitena iverna plošča. Priporočamo uporabo plošče debeline 25 mm, te so na voljo tudi v našem konfiguratorju za pisalne mize. Tanjše plošče so ponavadi problematične zaradi ukrivljanja materiala. Izdelamo lahko tudi debelejše in sicer tako, da dve plošči zlepimo skupaj.

Zelo zanimive so pisalne ali celo jedilne mize iz vezane plošče, na katere nalepimo ultrapas. V tem primeru je na robovih plošče vidna tekstura vezane plošče, površino pa izberete sami.
Ponudba barv je v obeh izvedbah (iverna plošča ali vezana plošča z ultrapasom) res široka, v poplavi tekstur in dekorjev je odločitev včasih zelo težka. Za malo lažji postopek selekcije, se najprej vprašajte, kakšno noto želite dati prostoru z novo pisalno mizo. Želite, da se miza zlije z ostalim pohištvom ali da je v kontrastu in izstopa? To bo bistveno zožilo nabor barv, med katerimi boste izbirali. Od tu naprej bo odločitev morda vseeno malo lažja.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Noge za pisalno mizo

Pri izboru nog za pisalno mizo se ponovno prepletata potreba po funkcionalnosti in želja po estetiki. Logično je, da potrebujemo noge, bodo zagotovile primerno nosilnost in trdnost mize. Hkrati je ravno tako pomemben faktor to, da miza dobro izgleda, kajne? V Hobi Studiu si zato prizadevamo, da vam ponudimo oboje, elegantne in praktične pisarniške noge.

Prve v vrsti, ki jih izpostavljamo, so višinsko nastavljive noge. V domačem okolju je pisalna miza običajno kar skupen delovni prostor, zato so odlična izbira, saj omogočajo prilagajanje vsakemu uporabniku posebej, od najmanjših do največjih. V Hobi Studiu lahko izberete raznolike možnosti višinskih nastavitev. Ročno nastavljanje vam ponujajo modeli HQ, HOXO, HUBO, TEND, TILL … Še večjo fleksibilnost vam ponujajo električno nastavljive noge, kot so ELTIPLA, TEK01 in druge. Prednosti višinsko nastavljivih nog so številne, nekaj smo jih predstavili v enem od naših prejšnjih zapisov.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Na izbor nog pomembno vpliva dolžina mizne plošče. Našim kupcem redno priporočamo, da samostojne noge kupijo samo za mize, ki so krajše od 150 cm.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Od 150 cm naprej jim svetujemo nakup nog, ki so med seboj povezane z veznikom. Na ta način preprečimo ukrivljanje mizne plošče in mizi damo dodatno stabilnost. Pri nekaterih modelih nog vezniki služijo kot kanal za računalniške kable. Take noge so na primer T-Star, TEND, TILL, MOST

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Kaj pa dodatki?

Najpogostejši dodatek pisalni mizi je zagotovo predalnik. Služi nam kot prostor za shranjevanje potrebščin. In kadar je samostoječ, nudi oporo pisalni mizi. Ko se odločamo za predalnik, je dobro vedeti, kaj bomo v njem shranjevali. Bodo to fascikli in podobna pisarniška dokumentacija? V tem primeru je najboljša izbira omarica z vrati ali brez vrat. Možna je kombinacija predala in omare, kot je v Hobi Studiu predalnik S3. Kadar ne potrebujemo posebne višine, lahko izberemo različne kombinacije predalov. V Hobi Studiu smo pripravili 4 različice, to so predalniki S1, S2, S5, S6.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Kadar se soočamo s prostorsko stisko, priporočamo predalnik na kolesih. Med uporabo pisalne mize ga umaknemo, ko zaključimo z delom, ga preprosto zapeljemo nazaj pod mizo.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

Ne pozabite, da lahko vse naštete predalnike preprosto naročite v našem konfiguratorju za pisalne mize.

Na koncu ne pozabite na …

… izvrtino za računalniške kable. To je najboljši način, da vse potrebne kable pripeljete do vaših namiznih naprav. Na mizni plošči vam v Hobi Studiu naredimo izvrtino, v katero postavite uvodnico oziroma pokrov. Uvodnice so lahko kvadratne, pravokotne ali okrogle.

Pravilno načrtovanje nove pisalne mize

 

… zračnik za radiator. Če bo vaša miza prekrila radiator, vam priporočamo, da v mizno ploščo namestite zračnik, ki bo dopuščal prehod toplote v prostor.

Vse zgoraj opisano so naši »zlati« napotki pri načrtovanju pisalne mize. Če razmišljate o nakupu pisalne mize po meri in imate v zvezi s tem še kakšno vprašanje, ne odlašajte. Kontaktirajte nas, radi vam bomo pomagali.

Za konec smo pustili še dodaten namig: če iščete pisalno mizo po ugodni ceni, pokukajte v našo spletno trgovino. Tam smo pripravili nekaj modelov z že izdelanimi miznimi ploščami po posebej ugodnih cenah!