Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Pogosto se obračate na nas z vprašanji o pravilni montaži polic na steno. 

Zato se bomo v tem prispevku posvetili nekaj pravilom, ki jih morate upoštevati pri načrtovanju pohištva s policami. Kakšna je maksimalna dolžina police v omari? Kakšne nosilce za stenske police izbrati? S pomočjo naših nasvetov boste naslednjič bolj samozavestno zavrtali v steno, ko boste v shrambi potrebovali novo polico za kozarce z ozimnico, ali ko boste želeli vašo dnevno sobo popestriti s polico za knjige. Namig: v naši spletni trgovini smo pripravili ponudbo že izdelanih polic, ki jih lahko naročite po posebej ugodni ceni.

Police v omarah in regalih

Najbolj pogosta težava s policami v garderobnih omarah ali knjižnih regalih je povešanje. Do tega pride, kadar so police prevelike in preobtežene. Kako s temu izognemo? Zelo zelo preprosto – z manjšimi in tudi debelejšimi policami.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Našim strankam svetujemo, naj izberejo police z minimalno debelino 18 ali 19 mm. Tanjših ne priporočamo, ker se bodo zagotovo ukrivljale. V tej debelini je na razpolago tudi največja izbira barv. Največja velikost police v garderobni omari je približno 900 x 600 mm. Če bo polica zelo obtežena, je bolje uporabiti celo manjšo. Kadar želimo omare s širšimi vrati in bi bila zaradi tega polica v omari daljša od 900 mm, v notranjosti omare postavimo pregrado.

V primeru obteženih ali zelo velikih polic je najbolje, da imajo police debelino 25 mm. Za garderobne omare to velja od dolžine približno 900 mm naprej, za polico s knjigami ali pisarniško omaro s fascikli pa od dolžine 800 mm naprej.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Poleg pravilne dimenzije police je važna tudi izbira nosilcev, na katere police namestimo. V naši spletni trgovini ponujamo široko izbiro, predstavljamo vam najbolj pogosto uporabljene.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Klasičen kovinski nosilec ne potrebuje kakšnega dodatnega opisa. Nosilce namestimo v vnaprej pripravljene izvrtine in nanje položimo polico. Priporočamo vam, da izdelavo izvrtin naročite v naši delavnici, saj s CNC strojem lažje poskrbimo natančno obdelavo in zagotovimo, da bodo vse izvrtine v isti ravnini.

Kovinski nosilec z vencem se uporablja predvsem takrat, ko so izvrtine za police globoke in želimo preprečiti zdrs nosilca pregloboko v izvrtino. S tem bi namreč zmanjšali potrebno oporo za polico. Tak primer so izvrtine v pregradah omare. Običajno so izvrtane po celi globini pregrade. Nosilec z vencem prepreči, da bi le-ta šel pregloboko v izvrtino.

PVC nosilec polic je primeren za manjše police, ki niso izdatno obtežene.

Nosilec polic z žičnikom je izbira za masiven les, za oplemeniteno iverno ploščo ga ne priporočamo. Uporabimo ga, kadar na stranicah nimamo izdelanih izvrtin za nosilce polic, saj ga s kladivom zabijemo v les.

Stenske police z nevidnimi nosilci

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Pri montaži police z nevidnimi nosilci moramo ravno tako upoštevati nekaj osnovnih zakonitosti, če želimo, da bomo na koncu zadovoljni z rezultatom našega dela.

Ustavimo se najprej pri zidu oziroma steni, na katero želimo police namestiti. Tudi od vrste zidu sta odvisni nosilnost in stabilnost polic. Najboljša opcija je armirani beton. Na taki steni lahko torej pričakujemo največjo nosilnost. Sledi opeka, nato siporex in šele na koncu mavčne plošče. Za uspešno montažo je potrebno uporabiti še vložek, ki je primeren glede na tip zidu. Pri opečnatih zidovih priporočamo uporabo sidrne mase, kot je na primer tale.

Priporočljiv razmak med nosilci je približno 500 mm. Poleg izvrtin v steni so potrebne tudi izvrtine v polici. Zanje z veseljem poskrbimo v Hobi Studiu.

Kakšne so primerne debeline in globine polic za optimalno nosilnost? To si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Če torej izberete nosilec s premerom 8 mm, mora biti debelina police 18-20 mm. Maksimalna globina police je v tem primeru 150 mm. Nosilci premera 10 imajo na voljo več dolžin, tako da maksimalna globina police sega od 150 do 210 mm. Debelina plošče mora biti 20-24 mm.

Police različnih globin in debelin lahko naročite v Hobi Studiu, kjer bomo z veseljem poskrbeli tudi za izdelavo potrebnih izvrtin za montažo. Standardne debeline (18, 19 in 25 mm) lahko naročite v našem konfiguratorju za razrez plošč, za ostale debeline, pri katerih je potrebno lepljenje materialov, pa nam pošljite povpraševanje na info@hobistudio.si.

Velika prednost polic, izdelanih v naši delavnici, je, da niso votle, kot je to običajno pri nizkocenovnih proizvajalcih pohištva. Polica, ki ni votla, zagotavlja večjo nosilnost ter boljšo pritrditev na steno. Poleg tega dopušča nadaljnjo obdelavo, kadarkoli jo lahko zožite, skrajšate in ponovno uporabite. Votle police tega žal ne omogočajo.

Dolžina police je pravzaprav neomejena, saj se z večjo dolžino poveča tudi število nosilcev, ki jih namestimo v steno. V praksi to pomeni težjo montažo, ker je pritrditev na primer petih nosilcev v vodoravno lego kar zahteven podvig. Rešitev se ponuja z nosilcem TRIADE, ki ima možnost regulacije.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Tudi sicer imajo nosilci TRIADE kar nekaj prednosti pred običajnimi skritimi nosilci za police. V steno jih pritrdimo z dvema vijakoma, kar mogoča izbiro poljubnega tipa zidnega vložka, glede na vrsto stene. Imajo regulacijo po višini in širini ter regulacijo naklona. Za njihovo montažo je v polici potrebno narediti izvrtine oziroma rezkanje po obliki nosilca. Te izvrtine lahko izdelamo v Hobi Studiu.

Pri policah s skritimi nosilci morate biti pozorni tudi na njihovo nosilnost. Če boste sledili zgoraj navedenim priporočilom za montažo, ste lahko brez skrbi in na police lahko položite kaj več kot zgolj fotografijo s počitnic in šopek suhih rož. Vseeno pa upoštevajte tudi faktor zidu. Nosilec, ki je sidran v armiran beton, bo prenesel večjo obremenitev kot nosilec v mavčni plošči.

Stenske police z vidnimi nosilci

Izbor vidnih nosilcev za police je odvisen od namena, za katerega bomo polico uporabljali. Manjši nosilci so predvsem dekorativne narave, zato jih uporabimo za odlaganje manjših in lažjih predmetov. Izbor takšnih nosilcev je zelo raznolik, od klasičnih in univerzalnih do bolj specifičnih, na primer takih, ki so primerni za otroške sobe. Ponovno se pojavi vprašanje, koliko nosilcev potrebujemo za posamezno polico. Običajno se razmak med nosilci giblje od 500 do 1000 mm.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Zelo zanimiva rešitev je tudi »pegboard«. Gre za vezano ploščo, v katero naredimo izvrtine, vanje pa kot nosilce polic namestimo okrogle lesene palice. Njegova velika prednost je fleksibilnost pri razporejanju polic, ki jo lahko kadarkoli spremenimo.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Za bolj obremenjene police priporočamo uporabo nosilcev, ki jih namestimo v nosilne letve, kot je razvidno na fotografiji spodaj. Primerna izbira so tudi nosilci polic z rebrom.

Police v omari, police na steni: kako izberemo pravo velikost in kako jih pritrdimo?

Potrudili smo se, da vam čim bolj nazorno predstavimo načrtovanje in montažo polic. Če se vam je pri branju pojavilo kakšno dodatno vprašanje, nas seveda lahko kontaktirate. Z veseljem vam bomo pomagali.