Robni trak: kaj je dobro vedeti o njem?

Robnega traku na pohištvu ponavadi niti ne opazimo. Kar je dobra stvar, saj nam to daje vedeti, da je bil nalepljen natančno in kakovostno.

Vseeno ni odveč, če poznamo nekaj osnovnih lastnosti. To znanje nam lahko koristi pri naročilu razreza plošč. Še bolj pomembno je, ko se odločamo o nakupu pultne plošče. Takrat je važno, kakšen postopek robljenja izberemo. Zato bomo v tem zapisu predstavili oboje, ključne karakteristike robnih trakov in možne postopke lepljenja.

Začnimo na začetku – kaj sploh je robni trak? In kaj je ABS?

Pravzaprav eno in isto. Robni trak nalepimo na iverne plošče, potem ko smo jih odrezali na želene dimenzije. Iverne plošče iz tovarne pridejo s surovimi robovi. Si predstavljate, da bi doma imeli pohištvo v skrbno izbranih barvah, robovi polic in omar pa bi izgledali kot škrbine v umazano sivi barvi? Verjetno vas pogled na tako omaro ne bi navdušil.

Robove iverne plošče je zato potrebno oblepiti z robnim trakom. S tem tudi zaščitimo surove in neobdelane robove plošče, preprečimo poškodbe materiala in seveda občutno izboljšamo izgled pohištva.

Robni trakovi so narejeni iz termoplastike, natančneje iz materiala z imenom akrilonitril-butadien-stiren ali krajše ABS. Gre za trpežen in obstojen material, ki se je v pohištveni industriji razširil v 80. letih prejšnjega stoletja. Njegove odlike so mehanska robustnost, temperaturna odpornost ter enostavna obdelava. Tudi zaradi tega lahko pohištvo iz oplemenitenih ivernih plošč, ki so obrobljene z robnim trakom, izdelujemo za praktično vse potrebe: od dnevne sobe ali spalnice do kuhinje in kopalnice. Robni trakovi poudarijo estetski izgled materialov. Sodobne tehnologije izdelave robnih trakov namreč omogočajo popolno ujemanje robnih trakov z barvo oziroma dekorjem ivernih plošč.

Zakaj imajo robni trakovi različno debelino?

Robne trakove srečamo v različnih debelinah. Najtanjši imajo 0,5 mm, najdebelejši 2 mm. V naši delavnici uporabljamo robni trak debeline 0,8 ali 1,0 mm ter 1,8 ali 2,0 mm; odvisno od dobavljivosti materialov. Ob naročilu razreza plošč v konfiguratorju za razrez imate možnost izbire debeline robnega traku:

Robni trak: kaj je dobro vedeti o njem?

Razlike v kvaliteti med njimi ni, debelina traku najbolj vpliva na izgled plošče. Robni trak debeline 0,8 mm se tesno prilega iverni plošči, zaradi česar je končni (obdelani rob) ostrejši. Robni trak z debelino 2 mm je bolj zaobljen. Tanjši robni trak se najpogosteje uporablja za manj vidne dele pohištva, kot so na primer police v omarah. Debelejši robni trak se praviloma uporablja na vidnih delih pohištva. Še posebej je pomembno, da ga uporabimo pri pisalni mizi. Oster rob bi nas med delom zelo motil. Kako izgleda plošča, na kateri je nalepljen tanek robni trak in kako izgleda plošča, na kateri je nalepljen debelejši robni trak, si lahko pogledate na spodnji skici.

Robni trak: kaj je dobro vedeti o njem?

Poleg debeline moramo upoštevati še širino robnega traku, ki ga lahko lepimo na plošče. V spodnji tabeli si lahko ogledate, kako širok robni trak lahko nalepimo na plošče v naši delavnici.

Robni trak: kaj je dobro vedeti o njem?

Kakšen je postopek lepljenja robnega traku?

Postopek lepljenja robnega traku je pri oplemenitenih ivernih ploščah zelo preprost. Najprej plošče razrežemo na želene dimenzije, nato jih eno za drugo »spustimo« skozi robno lepilko. Stroji za robljenje robni trak lepijo samo enostransko. To pomeni, da mora plošča, ki je oblepljena z vseh strani, štirikrat skozi isti proces.

Kadar v naši delavnici izdelamo elemente z ultrapasom, imamo dve možnosti obdelave:

Možnost 1:
Lahko obdržimo enako zaporedje kot pri oplemenitenih ploščah in na ploščo najprej nalepimo ultrapas, temu pa sledi robljenje.

Možnost 2:
V drugem primeru je zaporedje obdelave ravno obrnjeno. Najprej na surovo ploščo nalepimo robni trak, šele nato nanjo v stiskalnici nalepimo ultrapas. Na ta način vrhnja plošča varuje robni trak in je veliko bolj odporna na vodo. Tako izdelavo priporočamo za vse situacije, ko plošča lahko prihaja v stik z vodo, na primer za delovne plošče, v kopalnici, utility-ju ter v raznih komercialnih objektih, kot so na primer prodajni pulti, mize v restavracijah ali barih in podobno. Več informacij o delovnih ploščah iz ultrapasa si lahko preberete tule.

Robni trak: kaj je dobro vedeti o njem?

Za tak postopek izdelave porabimo več časa, zaradi česar je strošek posledično večji. Čeprav gre za navidez majhno razliko, ima zelo pomemben vpliv na življenjsko dobo vašega pohištva.

Naš nasvet: kadar naročate pohištvo po meri, se prepričajte, da bodo kuhinjski pulti in kopalniško pohištvo izdelani po sistemu »najprej robni trak, šele nato ultrapas« oziroma kot mu skrajšano rečemo »ABS pred ultrapasom«.