Še malo o vijakih

Koristnih informacij povezanih z vijaki kar ne zmanjka.

Pa naj še kdo reče, da o vijakih nima smisla zgubljati besed! Mi jim posvečamo že drugo objavo in tokratno besedilo bo namenjeno predstavitvi nekaterih najpogostejših oznak in pojmov, povezanih z vijaki, ki jih uporabljamo za izdelavo pohištva. S tem bomo skušali odgovoriti na nekaj najpogostejših vprašanj naših strank, ki se lotevajo samostojne sestave pohištva.

Kakšna je razlika med celim in delnim navojem vijaka?

Pri preprostem pritrjevanju oziroma spajanju dveh ploskev razporeditev navoja po vijaku ne igra odločilne vloge. Izbor vijakov z delnim navojem je priporočljiv, kadar potrebujemo posebej močne in trpežne spoje dveh lesnih ploskev, na primer pri montaži lesenih fasad. Del vijaka z navojem se pričvrsti v spodnji kos lesa, medtem ko se zgornja ploskev trdno pritrdi na spodnjo s pomočjo glave vijaka. Del vijaka brez navoja zagotavlja tesen stik obeh ploskev. Preprečuje, da bi v postopku vijačenja med njima nastala reža. Za učinkovito spajanje mora imeti del brez navoja vsaj enako dolžino, kot je debelina zgornje ploskve, ki jo pritrjujemo na podlago. Pri vijakih s celim navojem tovrstno preračunavanje ni potrebno, upoštevati moramo samo debelino obeh materialov, ki jih želimo spojiti.

Razlika med celim in delnim navojem

Kaj pomeni oznaka M na vijakih?

S črko M označujemo metrične vijake. Metrični vijaki so tisti, ki se lahko vijačijo le v elemente, ki imajo predhodno vrezan navoj (na primer matice, ročaji …). Pri tem se morajo velikosti ujemati: za vijak M4 potrebujemo matico velikosti M4.

Poleg črke M je ponavadi vijak označen tudi s številkami, npr. M4x22 mm. Razlaga je preprosta: metrični vijak premera 4 mm in dolžine 22 mm. Metrični vijaki so na primer vijaki za ročaje ali pa vezni vijaki.

Kaj pomenijo različne glave vijakov?

V naši ponudbi vijakov boste našli vijake z vgrezno, bombirano, krožno lečasto in cilindrično glavo.

Vgrezna glava

Glava teh vijakov je oblikovana tako, da se optimalno »potopi« v lesne materiale in se tako povsem poravna s ploskvijo, v katero vijačimo. Tako glavo imajo na primer univerzalni lesni vijaki.

Bombirana glava

Bombirana glava vijakov preprečuje, da bi se vijak povsem vgreznil v material, v katerega vrtamo. Zaradi tega je primerna za spajanje ali pritrjevanje kovinskih elementov na lesne površine, kot je na primer pritrditev kovinskih nog na pisalno mizo. Glava vijaka ostane vidna in tako z večjo površino stisne dva materiala, ki jih spajamo skupaj, hkrati pa omogoča enostavno odstranitev vijakov, če je to potrebno.

Krožna glava za hrbtišče

Vijaki za pritrjevanje hrbtišč na pohištvene omarice imajo plosko, tanko glavo z večjim premerom. Ker je glava tanka, zavzame manj prostora in s tem omare lažje namestimo povsem ob steno, saj je prileganje veliko boljše. Poleg tega se s krožno glavo poveča tudi stična površina med vijakom in hrbtiščem. Zaradi tega z vijakom ne moremo pretrgati ali poškodovati hrbtišča, ki je praviloma precej tanjše od ivernih plošč, ki jih uporabimo za sestavo omare. Običajna hrbtišča so namreč debela le 3,2 mm.

Lečasta glava

Vijaki z lečastno glavo imajo univerzalno rabo, večinoma pa se uporabljajo na dekorativnih elementih pohištva v notranjih prostorih, kjer niso izpostavljeni vremenskim vplivom. Tak primer so različne zaključne letve.

Krožna glava

Vijaki s krožno glavo so namenjeni gradnji lesnih konstrukcij, običajno iz masivnega lesa. Povečana krožna glava vijaka dopušča večje obremenitve tudi v primeru velike natezne sile, poleg tega pa zagotavlja večjo trdnost spoja v primerjavi z ugrezno glavo, kar pomeni, da je razdalja med vijaki lahko večja. Posledično porabimo manj vijakov.

Različni tipi glav na vijakih

Ali je pomembno, kakšno zarezo izberem na glavi vijakov?

Zareza v glavi vijaka ne vpliva na kvaliteto spojev različnih materialov. Upoštevati jo moramo predvsem zaradi tipa nastavkov, ki jih na vrtalniku uporabljamo za pritrditev vijakov, oziroma zaradi izbora pravilnega izvijača. V spletni trgovini Hobi Studio so na izbiro vijaki s križno zarezo in vijaki s torx/zvezdasto zarezo.

Vijaki Spax, ki so del naše ponudbe, uporabljajo t.i. Pozi križno zarezo. Nastavki za vrtalnik za pritrjevanje vijakov s križno zarezo morajo biti naslednje velikosti:

Premer vijaka (mm)

Križna zareza v glavi vijaka

2,5 – 3,0

PZ1

3,5 – 5,0

PZ2

6,0

PZ3

Vijaki Spax s torx oziroma zvezdasto zarezo se imenujejo Spax T-STAR plus. Zaradi specifične oblike zareze se nastavek na vrtalniku natančno in enostavno vpne v glavo vijaka, kar omogoča optimalen prenos moči in boljše vodenje vijaka, ki hkrati ne padajo več z nastavkov. Popolno prileganje med nastavkom in glavo vijaka je posebej dobrodošlo, kadar vijačimo v trše materiale, kjer nastajajo večje sile, saj ne prihaja do t.i. preskakovanja, ko nastavek zdrsne z glave vijaka. Hkrati to omogoča tudi daljšo življenjsko dobo vijaka. Glava vijaka se med vijačenjem ne uniči in vijak lahko kasneje tudi odvijačimo.

Nastavki za vrtalnik za pritrjevanje vijakov s torx zarezo morajo biti naslednje velikosti:

Premer vijaka (mm)

Torx zareza v glavi vijaka

3,0

T10

3,5

T15

4,0-5,0

T20

5,0 (Spax za lesene terase)

T25

6,0

T30

8,0

T40

10,0 – 12,00

T50

Iz zgornjih dveh tabel je razvidno, da v primeru uporabe vijakov s torx zarezo potrebujemo več nastavkov, kar pomeni bolj pogosto menjavanje nastavkov na vrtalniku. V tem kontekstu je križna zareza na vijaku bolj praktična, saj lahko s križnim nastavkom PZ2 pri izdelavi in montaži pohištva opravimo veliko večino nalog vijačenja.

Iz katerega materiala so izdelani vijaki?

Vijaki za notranjo uporabo so izdelani iz jekla in dodatno površinsko obdelani. Vijaki SPAX v naši ponudbi so pocinkani, kar jih ščiti pred rjavenjem in jim hkrati daje sivkast oziroma srebrn videz. Vijaki, ki so namenjeni uporabi na zunanjih površinah (npr. terase ali fasade), pa so izdelani iz nerjavečega jekla. Nerjaveče jeklo je smiselno uporabiti tudi v bolj vlažnih notranjih prostorih (npr. kopalnice, potencialno tudi kuhinje).

Kaj je stročna matica in za kaj se uporablja?

Stročne matice imajo po zunanji strani lesni navoj, s pomočjo katerega jih privijačimo v lesne ploskve. Po notranji strani pa imajo metrični navoj, v katerega lahko privijačimo izdelek z metričnim navojem. V lesno ploskev jo namestimo tako, da vanjo naredimo izvrtino, ki je manjša od premera matice, nato pa matico privijačimo z imbus ključem. Premer izvrtine je odvisen tudi v kakšno vrsto materiala vijačimo matico – iverno ploščo, mdf ploščo, vezano ploščo … Stročne matice so primerne predvsem za spajanje elementov, ki jih bomo večkrat sestavili in razstavili. Z njihovo pomočjo lahko na primer na pohištvo pritrdimo regulacijske noge.

Še malo o vijakih