Rešitve za tiho zapiranje vrat in predalov

Glasno treskanje pohištva ob zapiranju je že dolgo časa preteklost

Tiho zapiranje predalov in vrat na omarah je zagotovo ena izmed boljših pogruntavščin proizvajalcev pohištvenega okovja. Nič več loputanja z vratci, nič več ropotanja s predali, ko hitimo in urejamo naše vsakodnevne obveznosti. Sodobnejši modeli vodil in odmičnih spon imajo različne možnosti že vgrajenih mehanizmov za tiho zapiranje. Mi vam bomo v nekaj korakih predstavili montažo izdelka, ki ga na pohištvene elemente lahko montirate naknadno. Tako lahko tudi malo starejše pohištvo opremimo s funkcijo, ki nam bo spočila ušesa. Govorimo o izdelku BLUMOTION za vrata proizvajalca Blum. V naši delavnici blažilcu rečemo kar “Blumotion cigaretka”. Uporablja se za vrata pohištvenih omar, po naših izkušnjah pa se enako dobro obnese tudi pri predalih.

Dve različici BLUMOTION-a

Izbiramo lahko med dvema tipoma blažilca Blumotion. Na fotografiji je na levi strani Blumotion 970A, ki ga je potrebno privrtati na strani odmičnih spon. Blumotion 970 pa pritrdimo na tisti strani vrat omare, kjer imamo pritrjen tudi ročaj (na sliki desno).

Če boste blažilec Blumotion uporabili za tiho zapiranje predala, vam pri težjih in večjih predalih priporočamo izbiro modela Blumotion 970A. Za manjši in lažji predal je primernejši Blumotion 970. Na tej točki ne smemo pozabiti na opozorilo, da podjetje Blum opisane blažilce prodaja izključno za tiho zapiranje omar, vendar so po naših izkušnjah enako učinkoviti tudi pri tihem zapiranju predalov.

Montaža

Montaža je resnično preprosta, za »cigaretko« moramo zgolj narediti primerno izvrtino, v katero vstavimo blažilec in le še prisluhnemo tišini ob zapiranju vrat. Priporočamo pa, da pred vrtanjem razmislite o poziciji blažilca, saj boste s tem zagotovili njegovo optimalno delovanje. Prav tako velja upoštevati še to, da so stranice pohištvenih elementov, kamor naredimo izvrtino za Blumotion, precej tanke. Običajne debeline so 19, 18 ali celo 16 mm. Če pri vrtanju nismo pazljivi, lahko nehote razcepimo iverno ploščo. Zato je pomembno, da vrtamo čim bolj natančno na sredini stranice in s tem preprečimo morebitno pokanje materiala.

Montaža BLUMOTION 970A (na strani odmičnih spon)

Blumotion 970A privrtajte v zgornjo stranico pohištvenega elementa. Izvrtino za pritrditev naredite s svedrom premera 10 mm. Izvrtina naj bo globoka vsaj 50 mm. Če boste ugotovili, da potrebujete dodatno blaženje, lahko dodatnen Blumotion vgradite v spodnjo stranico elementa.

Rešitve za tiho zapiranje vrat in predalov

Montaža BLUMOTION 970 (na strani pohištvenih ročajev)

Izvrtino za Blumotion 970 naredite s svedrom premera 10 mm. Izvrtina naj bo globoka vsaj 50 mm. 

Rešitve za tiho zapiranje vrat in predalov

Ponavadi je en Blumotion na vrata dovolj, če pa boste presodili, da blaženje ni zadovoljivo, lahko preprosto v vratno stranico namestite dodaten sistem Blumotion. Najbolj priporočljiva je uporaba Blumotion sistema v kombinaciji z Blum odmičnimi sponami, saj ta kombinacija zagotavlja popolno, lahno in tiho gibanje.

Montaža s priključno ploščico

Kot dodatna možnost je na razpolago tudi montaža s priključno ploščico, pri kateri ni potrebno narediti izvrtine za »cigaretko«.

Rešitve za tiho zapiranje vrat in predalov

Enojno križno priključno ploščico uporabimo za omare z enojnimi vrati, dvojno pa za omare z dvojnimi vrati. Obe ploščici na stranico omare pritrdimo z vijaki za iverne plošče s premerom 3,5 ali 4 mm. »Blumotion cigaretko« je potrebno naročiti posebej.

Montaža enojne križne ploščice je prikazana na skici:

Rešitve za tiho zapiranje vrat in predalov

Dvojna križna priključna ploščica ni dosti drugačna:

Rešitve za tiho zapiranje vrat in predalov