Preprosto vendar uporabno: vijaki

Katere vijake najbolj pogosto potrebujemo pri sestavi in montaži pohištva?

Zagotovo so vijaki eden izmed najbolj osnovnih pripomočkov vsakega bolj ali manj izkušenega mojstra. Izbira med različnimi vrstami vijakov je res velika, zato bomo v tej objavi izpostavili tiste, ki so najbolj povezani z izdelavo in montažo pohištva. Prav tako bomo za lažje razumevanje njihove uporabe razložili nekaj najpogostejših oznak, ki te vijake spremljajo.

V spletni trgovini Hobi Studio imamo v ponudbi vijake Spax, ki s svojo inovativno zasnovo in vrhunsko izdelavo poenostavijo pritrjevanje ter spajanje različnih elementov, zaradi česar so izjemno dobrodošli tudi v domači delavnici. Vijake odlikujejo naslednje lastnosti: posebna štirikotna konica vijaka preprečuje cepljenje in pokanje materiala, saj med uvijanjem razmika in ločuje vlakna materiala. K lažjemu vijačenju dodatno pripomore valovit profil navoja vijaka, ki ga med uvijanjem vleče v material. Zaradi vsega naštetega predhodno vrtanje izvrtin za vijake Spax ni potrebno. Glava vijaka z rezkalnimi in zaviralnimi rebri pa zagotavlja tesno prilegajoč ugrez, saj rezkalna rebra dodatno izboljšajo ugrez glave v les. Kadar glava vijaka pride v kontakt s kovino, pa delujejo zaviralna rebra, ki preprečijo pretirano privijačenje ali poškodbe na kovinskih površinah

Vijaki SPAX

Lesni vijaki

Že njihovo ime nam pove, da so možnosti uporabe teh vijakov pri izdelavi pohištva zelo široke. Uporabljajo se lahko za različne materiale (masiven les, iverne plošče, mdf, vezana plošča …), z njimi pa ponavadi spajamo dve ploskvi. Uporabni so tudi za pritrjevanje okovja in vodil na plošče ali masiven les.

Preprosto vendar uporabno: vijaki

 

Univerzalni vijaki z bombirano glavo

Univerzalni vijaki so primerni za širok spekter uporabe: od trdega in mehkega lesa, ivernih plošč ter umetnih mas do tanke kovinske pločevine. Bombirana glava se ne ugrezne v material, v katerega pritrdimo vijak, temveč ostane »na površju«. Zaradi tega z večjo površino glave pričvrsti dva materiala, ki jih spajamo skupaj. Takšni vijaki so zelo uporabni pri pritrjevanju kovinskih elementov na les, na primer pisarniških nog na pisalne mize.

Preprosto vendar uporabno: vijaki

 

Vijaki za hrbtišče

Vijaki so primerni za pritrjevanje hrbtišč na omare ali predalnike. S posebej oblikovano plosko glavo vijak poveča površinski kontakt s hrbtno ploščo, kar zagotavlja optimalno pritrditev, hkrati pa preprečuje, da bi glava vijaka predrla hrbtišče. Pri izbiri dimenzije je tudi v tem primeru potrebno upoštevati debelino hrbtišča, ki ga pritrjujemo na pohištvene elemente. Če bomo uporabili lesomal debeline 3,2 mm, je primerno izbrati 25 mm dolge vijake. Ob montaži 8-milimetrske iverne plošče morajo biti vijaki daljši, in sicer 30 mm. Za morebitna debelejša hrbtišča pa morajo biti vijaki še daljši, najprimernejša dolžina je 35 ali 40 mm, odvisno od debeline iverne plošče.

Preprosto vendar uporabno: vijaki

Vijaki za lesene terase

Vijaki za lesene terase so izdelani povsem namensko, saj omogočajo močno in varno pričvrstitev desk na podlago. Neposredno pod glavo vijaka se začne pritrditveni navoj, ki zagotavlja trajen spoj zgornje površine z leseno podkonstrukcijo. Srednji del vijaka brez navoja omogoča močno stisnjenost dveh materialov. Zaradi nerjavečega jekla na lesnih površinah ne puščajo rjastih sledi. Pri njihovi uporabi je priporočljivo predvrtanje.

Preprosto vendar uporabno: vijaki

Vijaki za lesene fasade

Tudi vijaki za lesene fasade so izdelani iz nerjavečega jekla in tako na lesnih površinah ne puščajo rjastih sledi. Zaradi patentiranega valovitega profila navoja se vijak preprosto in močno privije. Predhodno vrtanje ni potrebno, priporočljivo je zgolj pri trdem lesu. 

Preprosto vendar uporabno: vijaki

Vijaki ostalih proizvajalcev

Vezni vijaki

Vezni vijaki so namenjeni medsebojnemu spajanju različnih pohištvenih elementov. Z njimi lahko na primer povežemo dve omari, ki morata stati tesno ena ob drugi. Prednost uporabe teh vijakov je, da jih lahko preprosto odstranimo ter tako ločimo med seboj povezano pohištvo, ki ga pri tem ne poškodujemo.

Preprosto vendar uporabno: vijaki

Vijaki za pohištvene ročaje

Tudi pri teh vijakih nam že samo ime pove, za kakšen namen jih bomo uporabljali. Ob izboru dolžine vijakov za pohištvene ročaje je potrebno upoštevati debelino materiala, na katero jih bomo pritrdili. Najpogosteje so to ličnice predala ali vrata omar.

Okvirno pravilo je, da mora biti vijak 3–6 mm daljši od debeline ličnice. Za material debeline 16, 18 ali 19 mm tako potrebujemo vijake dolžine 22 mm, za 25-milimetrski material izberemo vijake dolžine 30 mm. Pozorni moramo biti tudi na dolžino navoja pri samem ročaju, ki se lahko pri posameznih modelih precej razlikuje.

Preprosto vendar uporabno: vijaki

 

Montažni vijaki

Montažni vijaki se uporabljajo za spajanje posameznih elementov pohištva, kot je na primer sestavljanje omare. Gre za suhomontažno spajanje elementov, kar pomeni, da pri tem ne uporabljamo lepila, zaradi česar lahko pohištvo tudi enostavno razstavimo.

Preprosto vendar uporabno: vijaki