Kako izbrati pravo lepilo za les?

Lepila za les lahko najdemo skorajda v vsaki trgovini, vendar če ne poznamo njihovih osnovnih lastnosti, lahko hitro kupimo napačen izdelek, kar nas bo stalo nekaj denarja. Poleg tega končni rezultat našega projekta zagotovo ne bo tak, kot smo si ga želeli.

Osnovne lastnosti lesnih lepil

Pri nakupu lepila za les moramo biti pozorni predvsem na oznake D1, D2, D3 in D4. Kaj se skriva za temi črkami in številkami? Evropski standard EN204, ki lepila razvršča v štiri skupine glede na njihovo trajnost in odpornost na vodo. V podrobnosti standardov se seveda ne bomo spuščali, vseeno pa je dobro poznati osnovne lastnosti teh skupin.

D1: Lepila za les z oznako D1 so namenjena notranji uporabi, v prostorih, kjer temperatura ne presega 50°C ali pa se to zgodi zelo redko. Vlažnost lesa ne sme presegati 15 %. Tovrstna lepila se lahko uporabijo tudi za lepljenje papirja, kartona ter tekstila.

D2: Tudi D2 lepila so predvidena za uporabo v notranjih prostorih, dovoljena je občasna kratkotrajna izpostavljenost tekoči vodi ali visoki vlagi. Vlažnost lesa ne sme presegati 18 %. Med primeri uporabe lahko naštejemo lepljenje moznikov in lamel.

D3: Lepilo D3 že spada v segment lepil, ki jih lahko uporabimo tudi zunaj, čeprav izdelki ne smejo biti neposredno izpostavljeni vremenskim vplivom. V notranjih prostorih je lepilo lahko pogosto izpostavljeno visoki vlagi ter kratkotrajnim izlivom tekoče vode. Med najbolj pogostimi primeri uporabe najdemo lepljenje kuhinjskih pultov, oken in vrat.

D4: Lepila, ki spadajo v kategorijo D4, so vodoodporna, kar pomeni, da so lahko v notranjih prostorih dolgotrajno izpostavljena tekoči vodi ali kondenzu. Na zunanjih površinah so lahko izpostavljena vremenskim vplivom, vendar je pri tem treba paziti na zaščito lesa z ustreznim premazom. Z lepili D4 lepimo vse vrste lesa, stavbno pohištvo, zunanja igrala, lesene ograje …

Kako izbrati pravo lepilo za les?

V spletni trgovini Hobi Studio boste našli lepila za les Rakoll, ki spadajo v zgoraj naštete kategorije in so dolgoletna stalnica v lesni industriji. Lepila Rakoll so pakirana v 5-kilogramske posode, zaradi česar so najbolj primerna za uporabo v mizarskih delavnicah. Za vse, ki lepilo za les uporabljate le občasno, pa smo poskrbeli z ameriškimi lepili Titebond.

Lepila za les Titebond – lepila za hobi mojstre in profesionalce

V ZDA izjemno priljubljena lepila za les Titebond so na našem tržišču morda še vedno malo nepoznana. Zato je prav, da jim namenimo nekaj pozornosti in predstavimo linijo treh lepil, ki so tako zelo učinkovita, da jih imenujejo kar »veliki trije«. Gre za lepila Titebond Original, Titebond II Premium in Titebond III Ultimate. Njihove lastnosti se med seboj odlično dopolnjujejo. Na voljo so tudi v manjših pakiranjih, kar je odlična izbira za tiste, ki lepila ne uporabljate v velikih količinah.

Lepila imajo nekaj skupnih lastnosti:
  • razvijejo spoj, ki je močnejši od samega lesa
  • so zelo odporna na vročino
  • zelo enostavna za brušenje
  • lahko se očistijo z vodo, dokler so vlažna
  • netoksična in varna za uporabo
  • močan začetni oprijem
  • čas za spajanje s stego: 30 min

Kako izbrati pravo lepilo za les?

Osnovne specifikacije vseh treh lepil

Kako izbrati pravo lepilo za les?

Titebond Original je na tržišču že več kot 60 let. Zasnovan je posebej za notranjo uporabo, za spoje in popravila pohištva, furniranih površin, okvirjev za slike, dekorativih okenskih okvirjev itd. Ob vsaki uporabi zagotavlja profesionalne rezultate.

Titebond II Premium je idealen za notranjo uporabo in hkrati primeren tudi za številne zunanje projekte (ptičje hišice, poštni nabiralniki, posode za rastline …). Med vsemi tremi lepili ima najkrajši čas sestave.

Titebond III Ultimate je pravo profesionalno lepilo. Omogoča daljši čas sestave in nanose pri nižjih temepraturah. Med sušenjem razvije spoj, ki je močnejši od samega lesa. Titebond III Ultimate je netoksičen in ne vsebuje topil, zaradi česar je njegova uporaba varnejša od tradicionalnih vodoodpornih lepil. Uporabimo ga lahko tudi za lepljenje izdelkov, ki so v stiku s hrano, kot na primer lesene rezalne deske.

Katero lepilo Titebond je pravo za vas?

Kako izbrati pravo lepilo za les?