Sestava omare po meri v nekaj korakih

Naučite se preproste sestave ogrodja omare. To znanje boste lahko uporabili pri vsaki montaži pohištva.

V tokratni objavi bomo po korakih predstavili, kako sestavimo obod omare s pomočjo ekscentrov in moznikov. To je izhodišče za sestavo skorajda vseh pohištvenih elementov – kuhinjske omare, predalnika, knjižnega regala itd. … Ko boste obvladali to nalogo, se boste lahko lotili raznovrstnih projektov pri opremi vašega doma.

Najprej se za hip ustavimo pri naročilu elementov, iz katerih boste sestavili omaro. Naročite jih lahko v konfiguratorju za razrez plošč, kjer lahko za vsak posamezen element izberete njegov namen uporabe. V Hobi Studiu bomo ob izdelavi iverne plošče opremili z nalepkami, na katerih bo napisano pozicija sestave – dno, polica, ličnica … Tak način naročanja priporočamo tistim, ki ste vešči povsem samostojnega načrtovanja in sestavljanja pohištva.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

Če pri izdelavi pohištva potrebujete nekaj več pomoči, je najbolje, da se odločite za naš paket storitev HOBI. V sklopu tega paketa za vas pripravimo tehnični izris omar ali drugih pohištvenih elementov, izdelamo izvrtine za lažjo sestavo in priložimo potrebno okovje. Z vaše strani potrebujemo skico, na kateri so razvidne zunanje dimenzije pohištvenega elementa.

Prejeli boste plošče, na katerih bodo že izdelane izvrtine, na njih bodo tudi nalepke, ki označujejo vrsto elementa (dno, stranica, vrata …). Ko boste imeli ob sebi vse potrebne pripomočke, bo sestava oboda tako enostavna kot igranje z lego kockami. Nov mojstrski izziv je torej pred nami, zato kar pogumno na delo!

Sestava omare po meri v nekaj korakih

1. korak: namestitev moznikov v dno in strop oboda

V roke vzamemo ploščo, ki je označena kot dno omare. V izvrtine, ki so narejene po debelini plošče, v surovem delu, namestimo moznike. Po moznikih potolčemo s kladivom, dokler se ne nehajo pogrezati v izvrtine. Moznike namestimo na obeh stranicah plošče. Moznike vstavimo še v dve ožji plošči, ki sta označeni kot strop oboda. Ravno tako jih namestimo na obeh stranicah plošče.

Pomembno: moznikov ne poskušajmo vstaviti v izvrtine, ki so namenjene steznim vijakom, saj so izvrtine ožje. Izvrtine za vijake nahajajo nad izvrtinami za ekscentre, ki so razvidne na spodnji sliki.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

2. korak: namestitev steznih vijakov

Na delovno mizo sedaj položimo dve največji plošči, ki bosta služili kot stranici oboda za omaro ali predalnik. Položimo jih tako, da so izvrtine obrnjene navzgor. V izvrtine z vrtalnikom pritrdimo stezne vijake.

Kako vemo, katere izvrtine so namenjene stezni vijakom, katere pa moznikom? Ločimo jih po premeru: izvrtine za stezne vijake imajo premer 5 mm, izvrtine za moznike pa 8 mm.

Vzemite si trenutek časa in poglejte, kje so narejene izvrtine za stezne vijake. Naš obod omare ima predvideno podnožje, ki mu pogovorno največkrat rečemo »cokl«. Zato boste opazili, da so izvrtine na eni strani narejene povsem ob robu plošče, na drugi strani pa so malo umaknjene od roba plošče. Dno omare boste namestili na izvrtine, ki so odmaknjene od roba. Strop omare boste namestili na izvrtine, ki so narejene ob robu plošče.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

3. korak: spoj stranice in dna omare

Na stranico oboda lahko sedaj namestite dno. Ne pozabite, dno oboda je predvideno tam, kjer so izvrtine za ekscentre malo odmaknjene od roba plošče. Na spodnji sliki lahko vidite, kako se morajo izvrtine, vijaki in mozniki prilegati med seboj.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

4. korak: vijačenje ekscentrov

Privijačimo še drugi del eskcentrov. Ekscenter se mora povsem utopiti v izvrtino.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

5. korak: pritrditev stropa omare

Sedaj pritrdimo še zgornji del oziroma strop omare. Naša omara ima predvideno dodatno pokrivno ploščo, na primer kuhinjski pult ali pa pisalna miza, zato bomo za strop uporabili samo dve letvici. Če bi bila omara samostoječa, bi moral biti strop omare ustrezno večji.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

6. korak namestitev stranice omare

Pri nameščanju druge stranice predala bo dobrodošlo, če nam pomaga kakšen dodaten par rok, kot lahko vidite na sliki :). Lahko pa seveda stranico namestite tudi sami.

Potolcite po spojih moznikov in ekscentrov z izvrtinami, da se bodo povsem ugreznili vanje. Če boste pri tem uporabili kladivo, ne udarjajte s kladivom neposredno na iverno ploščo, da je ne boste poškodovali. Pod kladivo podstavite kos lesa za zaščito. Na spodnji sliki lahko vidite, kako bi moral obod izgledati približno na polovici postopka sestavljanja.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

7. korak: namestitev hrbtišča

Manjka nam še namestitev hrbtišča. Lesomal, ki bo služil kot hrbtišče, na predalnik položimo tako, da vidimo surovi del, barvna stran pa je obrnjena navznoter. Priporočamo vam, da se pred vijačenjem hrbtišča prepričate, da je obod poravnan in da so vsi vogali v pravem kotu. To preprosto naredite tako, izmerite obe diagonali . Če sta enako dolgi pomeni, da je obod omare poravnan. Sicer preprosto z rokami poravnamo vogale omare.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

8. korak: vijačenje hrbtišča

Z vrtalnikom hrbtišče pritrdimo z vijaki za hrbtišče. Privijačimo jih po obodu predalnika, približno 1 vijak na vsakih 150 mm.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

9. korak: vijačenje podnožja

Na dnu omare namestimo še podnožje.

Sestava omare po meri v nekaj korakih

Sestavljanje oboda omare ali predalnika je s tem končano. Sedaj moramo dodati samo še prednji del, to so lahko vratca z odmičnimi sponami ali pa predalniki z vodili. Tudi o tem smo na našem blogu že govorili. Na objavo o montaži vodil lahko pokukate tukaj, objava o odmičnih sponah pa vas čaka tukaj.