Pohištvo za zobno ordinacijo s pridihom topline in domačnosti

Zobozdravstvena ordinacija, ki preseneti z barvno paleto ambienta.

Naročnika pohištva za zobno ordinacijo sta se z opremo želela oddaljiti od klasičnih barvnih kombinacij, ki jih povezujemo z zdravstvenimi storitvami. Tudi prostor mora po njunem mnenju obiskovalcem izreči prisrčno dobrodošlico in jim dati občutek udobja, medtem ko čakajo na svoj termin pri zobozdravniku. Zato sta se lastnika pri načrtovanju povezala z arhitektko in notranjo oblikovalko, ki sta posebno pozornost namenili čakalnici in sprejemnemu pultu.

Z domiselnimi rešitvami sta pričarali dovršen ambient. Paleta zemeljskih barv z dodatkom elementov v črni barvi je ravno dovolj drzna, da obiskovalec podvomi, ali je res vstopil v zobozdravstveno ordinacijo ali morda v hotelsko recepcijo. Obenem pa je kombinacija tako elegantna, da je še dolgo ne bo povozil zob časa. Celotna barvna shema stavi predvsem na toplino in domačnost, nekaj, kar intuitivno iščemo v vsakem novem prostoru, v katerega vstopimo.

V Hobi Studiu nas je projekt takoj pritegnil in z veseljem smo se lotili uresničevanja arhitekturnih idej. Seveda smo se tudi tokrat pri izdelavi pohištva srečali s kar nekaj izzivi. Vedno smo jih veseli, saj se na ta način učimo in postajamo boljši pri svojem delu.

Ob vstopu pogled takoj pritegne stena z lesenimi letvicami. V tem delu se estetika in praktičnost odlično dopoljujeta, saj je stena hkrati tudi omara. Zaposleni imajo s tem na voljo resnično veliko prostora za shranjevanje, vse stvari pa so lepo pospravljene in ne kazijo prostora. Letvice so izdelane iz masivnega hrastovega lesa, ki jih je izdelal naš zunanji izvajalec. Za zaščitni premaz je uporabil olje za les. Na vrata omare so pritrjena z utori.

Notranjost omare je v črni barvi, kar poudari kombinacijo naravnega lesa in pulta v črnem marmorju. Ker so zaradi letvic, vrata visoka in zelo težka, smo za vsako krilo uporabili kar sedem odmičnih spon.

Tudi sanitarije so povsem v črni barvi.

Seveda se beli barvi pohištva v ordinaciji ni mogoče izogniti. Zaradi lažjega vzdrževanja visokih higienskih standardov, je v zdravstvenih prostorih vedno prva izbira.

Zobne ordinacije so si med seboj zelo podobne, vendar ima vsaka svoje posebnosti. Prostor za delo si je namreč vsak zobozdravnik načrtoval sam, da je pohištvo čim bolje prilagojeno posameznikovemu načinu dela in da ima pri delu s pacienti vse instrumente in materiale vseskozi pri roki.

V garderobi je bilo glavno vodilo na majhnem prostoru ustvariti čim več shranjevalnih omar, ki jih zaposleni seveda lahko zaklenejo.

Zelo udobna je tudi čajna kuhinja, ki na majhnem prostoru združuje vse, kar ekipa zaposlenih potrebuje za prijetnejši dan na delovnem mestu.

Osebna izkaznica ordinacije:

Uporabljeni materiali

Recepcija:

 • sprejemni pult: oplemenitena iverna plošča v črni barvi (2190AT) in marmorna obloga (izdelana v sodelovanju s Kamnoseštvom Jerič)
 • shranjevalna omara: oplemenitena iverna plošča v črni barvi in lesene letvice iz masivnega hrastovega lesa

Ordinacije:

 • delovne plošče: ultrapas v beli barvi (1570BS)
 • ličnice omar in predalov ter ostali vidni deli pohištva: mdf plošča barvana na belo barvo

Garderoba:

 • oplemenitena iverna plošča v beli barvi (D129), prostor za čevlje v dekorju hrasta (K5413RO)

Kuhinja:

 • oplemenitena iverna plošča v zeleni barvi (25737NM) in dekorju hrasta (K5413RO)

Vodila za predale in odmične spone:

 • Blum

Naloge, ki jih je opravil naročnik sam:

 • idejna zasnova in arhitekturni načrti

Naše storitve:

 • izmera
 • tehnično načrtovanje pohištva (izris, priprava na obdelavo elementov)
 • izdelava pohištva
 • montaža