Kako v Hobi Studiu nalepimo robni trak?

V Hobi Studiu vse robne trakove nalepimo strojno, z robno lepilko, razen, kadar je plošča posebne oblike in tega ne dopušča.

To se zgodi pri okroglih in pravokotnih izrezih na plošči. Za lepljenje robnega traku v takih primerih uporabimo posebno lepilko, namenjeno za lepljenje traku na okroglinah. Ter seveda svoje roke. Lepljenje robnega traku na zaobljene izreze zahteva kar nekaj časa, spretnosti in potrpljenja. Kako to naredimo v Hobi Studiu si lahko ogledate na spodnjih fotografijah in videoposnetkih. Na koncu prispevka vas čaka še nekaj praktičnih napotkov, kako načrtovati okrogline, da bo nanje mogoče nalepiti robni trak.

Odrez plošče na CNC stroju

Vse se začne z načrtovanjem odreza plošče na CNC stroju. Izgleda zelo preprosto, kajne? V program vnesemo risbo, določimo mere in kote odreza ter pritisnemo »Enter«. Stvar žal ni tako enostavna, ampak o teh podrobnostih bomo pisali kdaj drugič.

Kako v Hobi Studiu nalepimo robni trak?

Lepljenje robnega traku z ročnim orodjem

Kot rečeno, na zaobljene izreze z veliko robno lepilko ne moremo nalepiti robnega traku. Za to delo uporabimo manjšo lepilko za okrogline. Lepilko močno pritisnemo na rob plošče in z njo drsimo po celi stranici. Lepilka najprej nanese vroče lepilo, takoj zatem pa robni trak.

Kako v Hobi Studiu nalepimo robni trak?

Odstranjevanje odvečnega robnega traku

Ob zajkučku lepljenja je trak širši in daljši od roba plošče, zato je potrebno odvečni material odstraniti. To v nekaj ponovitvah naredimo z nadrezkarjem. Za še bolj precizno izravnavo robnega traku uporabimo mizarsko dleto. Previdno odstranimo odvečni robni trak, da rob in ploščo povsem poravnamo. Ko smo zadovoljni z izgledom, rob pobrusimo še z mehko brusno gobico, da postane prijeten tudi na otip.

Kako v Hobi Studiu nalepimo robni trak?

Končni izdelek

Takole izgleda rezultat našega dela. Kadar potrebujete razrez plošč in izdelavo okroglin, lahko to storitev brez težav naročite v Hobi Studiu. Naročilo preprosto oddate prek konfiguratorja za razrez plošč in v opombah zapišete, kakšno okroglino potrebujete. Naročilo nam lahko pošljete tudi po elektronski pošti info@hobistudio.si. V Hobi Studiu bomo poskrbeli za hitro in visoko kvalitetno obdelavo vaših plošč.

Kako v Hobi Studiu nalepimo robni trak?

Omejitve pri lepljenju robnega traku

Kot vsak postopek ima tudi lepljenje robnega traku nekaj pravil, ki jih moramo upoštevati, če želimo, da bodo izdelki kakovostni in estetski.

Če želimo, da se robni trak ne bo odlepil s plošče, moramo upoštevati najmanjši radij okrogline, na katero še lahko nalepimo robni trak. Pri robnem traku debeline 2 mm je radij zunanje ali notranje okrogline 80 mm, pri robnem traku debeline 0,8 mm je minimalni radij 40 mm. Na manjših okroglinah se robni trak ne ukrivi dovolj, zaradi česar ne dosežemo popolnega prileganja, kar vodi v odstopanje robnega traku.

Kadar robni trak lepimo na kotne izreze ali poševnine, robnega traku ne moremo nalepiti v enem kosu, temveč se trak lepi na vsak rob posebej. Poskrbeti moramo za tesen stik posameznih kosov traku. Pogosto je to težko narediti tako, da bi bil končni izgled lep in vreden našega truda. Še posebej je to nemogoče pri notranjih izrezih pot kotom 90 stopinj.

Če je le možno, strankam priporočimo, naj kotne izreze nadomestijo z zaobljenim, saj na ta način lahko robni trak nalepimo v enem kosu.

Kako v Hobi Studiu nalepimo robni trak?

V kotnih izrezih je preprosto nemogoče izdelati lep in kakovosten stik robnih trakov, zato nalepimo robni trak v enem kosu, kar pa zahteva minimalni radij 80 mm za dobni trak debeline 2 mm ali 40 mm za robni trak debeline 0,8 mm.

Kako v Hobi Studiu nalepimo robni trak?